Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Έντεκα χρόνια Δράσης !!

Έντεκα χρόνια Δράσης

Συμπληρώνοντας φέτος έντεκα [11] χρόνια από την χρονιά που μερικοί φίλοι συγχωριανοί υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε απ’ το μεγάλο Πολιτιστικό λήθαργο τον από το 1967 ιδρυθέντα Σύλλογο του Χωριού μας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε εν ολίγοις τα πεπραγμένα του Συλλόγου των τελευταίων έντεκα χρόνων . Και αυτό γιατί. Όχι μόνο από επετειακή σκοπιμότητα αλλά αισθανόμενοι την ανάγκη προς ενημέρωση ορισμένων περαστικών και εφήμερων κατοίκων του χωριού μας οι οποίοι εκτός από την κακόβουλη και εμπαθή κριτική τους δεν σέβονται και δεν προσφέρουν το παραμικρό στον τόπο που τους φιλοξενεί.
Για την πληροφόρησή τους λοιπόν το τότε ΔΣ.του Συλλόγου τον Μάρτιο του 2000 απαρτίζονταν από τους παρακάτω φίλους συνεργάτες . Νάσιο Κων/νο Γιώτη Δημ. Κατσόγιανο Σεραφείμ, Βλάχο Δημ, Γώγο Γεώργιο, Γκινή Επαμεινώνδα , και την Μακαρίτισσα σήμερα Ελένη Βαγενά σύζυγο του Ευάγγελου που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο . Από αυτούς συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι και όρεξη οι τρεις . Ο Νάσιος Κ. ,ο Γιώτης Δ. και ο Νώντας ο Γκινής με την προσθήκη στα χρόνια που μεσολάβησαν και άλλων νέων στελεχών και συνεργατών πάντα με γνώμονα την προβολή και ανάδειξη του ιστορικού χωριού μας καθώς και την διατήρηση των εθίμων και παραδόσεών μας. Και αναφέρουμε μερικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας που έγιναν και γίνονται με την βοήθεια των πραγματικών φίλων και κατοίκων του χωριού μας ,τους οποίους δημόσια ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά.
1. Δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος για τις ανάγκες των χωριανών μας . Μία πραγματικά προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό μας .
2. Κατασκευάσαμε το οστεοφυλάκιο και συγκεντρώσαμε εκεί όλα τα λείψανα των προγόνων μας που ήταν διασκορπισμένα στο χώρο του Κοιμητηρίου .Ένα έργο πολιτισμού με την οικονομική στήριξη όλων των φίλων μας δαπάνης 300.000 χιλιάδων περίπου ευρώ το οποίο και παραδώσαμε στην κοινότητα του χωριού μας που είναι αρμόδια για την συνέχιση της λειτουργίας του.
3. Καταφέραμε και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του δρόμου προς την σπηλιά του Καραϊσκάκη με άσφαλτο με 750.000 χιλ ευρώ σε συνεργασία με τον Δήμο και την κοινότητα .
4. Αναστηλώσαμε το σπίτι του Καραϊσκάκη και το καταστήσαμε επισκέψιμο στο κοινό με δαπάνη του Συλλόγου που ξεπέρασε τα 12.000 ευρώ . [ Οι περαστικοί και οι εμπαθείς δεν τόλμησαν να το επισκεφθούν ] .
5. Οργανώσαμε το Ιστορικό Λαογραφικό μας Μουσείο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ με σπάνια εκθέματα και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα.
6. Ο χωριανός μας Γ. Γκινής μας δώρισε το διώροφο σπίτι του Παππού του [Καλοζάκη]με την εντολή να το κάνουμε ένα σύγχρονο Μουσείο και να φύγουμε από το ενοικιαζόμενο . Ελπίζουμε πολύ σύντομα να μεταφερθούμε εκεί. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου με την αμέριστη βοήθεια των χωριανών και φίλων μας συνεχίζονται.
7. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ με την συμπαράσταση του Δήμου και έγινε η συντήρηση του Μοναστηριού μας Καθολικό κ.λ.π. .Το τριώροφο υπάρχον κτήριο της Ι. Μονής το γεμίσαμε με είδη κλινοσκεπασμάτων, κρεβάτια , ηλεκτρική κουζίνα , ψυγεία , περάσαμε κεντρική θέρμανση [καλοριφέρ ] κ.λ.π. με την δωρεάν τοποθέτηση και εργασία του Ν. Ματρακούκα Κ. Μπλέτσα και του Λ. του Γιώτη για τις ανάγκες των Μοναζουσών .
8. Δημιουργήσαμε χορευτικά τμήματα με πολλά παιδιά των οποίων οι γονείς τους αγαπούν το χωριό μας και την μεγάλη του ιστορία.
9. Λάβαμε μέρος με το χορευτικό μας σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και κάναμε ποιο γνωστό το Μαυρομμάτι μέσα από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και εκδηλώσεις που λαβαίναμε μέρος .
10. Κατασκευάσαμε -αγοράσαμε για τις ανάγκες των χορευτικών τμημάτων πάνω από εκατό παραδοσιακές φορεσιές και τσαρούχια .
11. Οργανώσαμε στο χωριό μας την πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο ιστορική ημερίδα με θέμα τη ζωή του Γ. Καραϊσκάκη.
12. Οργανώσαμε το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο –Αντάμωμα των Θεσσαλών και Θεσσαλικών Συλλόγων εδώ στο χωριό μας
13. Σε συνεργασία με την Μητρόπολη Καρδίτσας και τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο οργανώσαμε την πρώτη ιστορική ημερίδα στην Αθήνα [Αίθουσα Παλαιάς Βουλής] για τον Γ. Καραϊσκάκη.
14. Ενεργήσαμε μαζί με το Δήμο [ Δήμαρχος ο κ. Θ. Καφφές ] και φέραμε στο χωριό μας στα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ το 2002 τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο.
15. Κατασκευάσαμε μαγειρεία στον χώρο του αναψυκτηρίου για τις ανάγκες του Πανηγυριού του Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις [ Μαρούλη] το ίδιο κάναμε και στην Αγία Μαρίνα.
16. Κάναμε την αναπαράσταση του Γολγοθά στη θέση Αϊλιάς
17. Έχουμε βοηθήσει με πολλούς τρόπους πολλούς ανήμπορους συχωριανούς μας
18. Έχουμε οργανώσει αμέτρητες εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και προσκυνηματικές εκδρομές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κωνσταντινούπολη , Σμύρνη κ.λ.π..
19. Έχουμε εξασφαλίσει 30 πινακίδες φωσφορούχες σημάνσεως , αξίας πάνω από 7.000 ευρώ που άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του χωριού μας .
20. Σε συνεργασία με την κοινότητα [πρόεδρος ο κ. Δ. Βλάχος ] και της ερανικής επιτροπής που κατασκεύασε τις δύο προτομές του Κ. Κατσόγιαννου και του γιατρού Θ. Πάνου κατασκευάσαμε το μνημείο πεσόντων Μαυρομματιανών σε όλους τους πολέμους .
21. Σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού μας και του γιατρού κ. Β. Γκιζλή οργανώνουμε διάφορες ιατρικές διαλέξεις και δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων όχι μόνο του χωριού μας αλλά και των γύρω χωριών
22. Οργανώνουμε κάθε χρόνο τις δύο κορυφαίες στον Ν. Καρδίτσας και της Θεσσαλίας πολιτιστικές εκδηλώσεις τα Γνωστά ανά την Ελλάδα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ με τη συμμετοχή ξένων χορευτικών ομάδων από Ευρώπη κ.λ.π. και τη συμμετοχή στον ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΔΡΟΜΟ αθλητών από όλη την Ελλάδα.
23. Οργανώνουμε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τα δύο Θρησκευτικά πανηγύρια του Αγίου Νικολάου του Νέου 9 Μαϊου και της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου με συμμετοχή πάνω από δέκα άτομα . Ναι καλά το διαβάσατε .ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΑΤΟΜΑ.
24. Με την οικονομική στήριξη των κατοίκων και φίλων μας αγοράσαμε 13 ανοξείδωτα καζάνια για το μαγείρεμα στα πανηγύρια και 13 φλόγιστρα προπανίου.
25. Με την βοήθεια και ενέργειες της κ. Ασημίνας Σκόνδρας πολιτευτή της Ν.Δ. παραλάβαμε τρία κιόσκια τα οποία τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία του χωριού μας . Μοναστήρι , Αγία Αικατερίνη ,χωράφι [κοντά στη σπηλιά του Καραϊσκάκη] .
26. Εκδίδουμε κάθε τρίμηνο εφημερίδα. Τους ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΑΝΟΥΣ ΑΝΤΙΑΛΑΛΟΥΣ που διανέμεται και στέλνεται σε πολλούς φίλους μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό .
27. Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα για την ποιο άμεση ενημέρωση και επαφή με τους φίλους και χωριανούς μας με τα τεκταινόμενα του χωριού μας
28. Καθιερώσαμε ετήσια μουσική βραδιά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με Δημοτική και λαϊκή μουσική για να διασκεδάζει ο κόσμος . Και εδώ η συμμετοχή του κόσμου σας βεβαιώνουμε ξεπερνά τα δέκα άτομα .
29. Οι Πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας προς απογοήτευση ορισμένων κακόβουλων και κομπλεξικών συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για πολλά ακόμα χρόνια
30. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αυτά τα χρόνια μας συμπαραστέκονται στο δύσκολο έργο μας .
Εάν ξεχάσαμε κάποια δραστηριότητα ή εκδήλωση ή δεν κάναμε κάτι που προσδοκούσαν οι επικριτές μας ζητάμε συγνώμη και είμαστε στην διάθεσή τους για να επανορθώσουμε .Και τελειώνουμε με την παροιμία . …Απόξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν.